Zahrada na metru čtverečním

Díl 02 / Slovensko

Na jednom metru čtverečním může vyrůst cokoli. Ale stačí to k uživení člověka? V tomto experimentu to zjistíme: na pouhém metru čtverečním vytváří stavitel Miro Bača v Hrabušicích na Slovensku speciální vertikální zahradu. Stačí to k životu? Výsledek si můžete prohlédnout zde.

Miro Bača

Miro Bača je na rodném Slovensku známý YouTuber a influencer − má více než 100 000 sledujících. Jako jeden z mála se snaží pomocí videí nejen bavit, ale i vzdělávat. V rámci projektu „Fenomény světa" například cestoval do okolních zemí, aby na různých místech inspiroval žáky k učení pomocí videí.

„Lidé si myslí, že k pěstování plodich potřebují hodně prostoru. Já si myslím, že nám stačí jeden metr čtvereční.“

Miro Bača

Zahrada na jednom metru čtverečním –
jak to funguje

Díky chytrému plánu proměnil Miro jeden metr čtvereční v jakýsi ekosystém: od integrovaného kompostéru v základech, kde lze recyklovat odpad ze sklizně, přes pečlivě rozmístěné rostliny až po zabudovanou dešťovou sprchu na střeše, která všechny rostliny vydatně zalévá.

Plánek zahrady

1. Mřížka je ideálním místem pro pěstování fazolí, rajčat nebo třeba růží.
2. Zavlažovací systém zavlažuje celou farmu.
3. Zelená střecha se sukulenty propouští dešťovou vodu.
4. Střešní žlab pro další zavlažování zahrady.
5. 12ti voltová čerpadla dodávají vodu pro integrovaný vodopád.
6. Včelí hotel pro lepší opylování.
7. Zde se pěstují vybrané rostliny: sléz maurský pro opylovače, stévie na slazení, máta na čaj a také třeba hlávky salátu a kedlubny.
8. Péči o zahradu usnadňuje žebřík.
9. Nádrž slouží k zachycování vody a k zavlažování.
10. Zmenšená verze kompostéru.
11. Spodní úroveň slouží jako protiváha konstrukce zahrady.

Vaření z jednoho metru čtverečního

Strapačky

Miro na své vertikální farmě pěstuje také brambory - a tím i základ pro pravé slovenské jídlo: Strapačky, slovenskou verzi bramborových noků, podávanou s kysaným zelím a slaninou. Mirova mamina vyškrábe noky za dvě minuty. Možná budete potřebovat trochu víc času. Pro 4 osoby:

Bramborové noky:
4 velké brambory
300-400 g hladké mouky (pšeničnou mouku lze smíchat s celozrnnou v požadovaném poměru)
Sůl podle chuti

Příloha:
500 g kysaného zelí
150 g uzené slaniny nakrájené na kostičky
Olej na smažení

Bramborové noky

1. Oloupejte dvě velké brambory a nastrouhejte je na struhadle na zeleninu.
2. Tekutinu slijeme, přidáme sůl a dva hrnky mouky, dobře prohněteme.
3. Těsto dáme na prkénko a pomocí struhadla vkládáme malé kousky do hrnce s vroucí osolenou vodou.

Těsto na strapačky

1. Na pánvi na troše oleje osmahneme slaninu; odložíme stranou.
Kysané zelí důkladně propláchneme v sítu.
2. Rozehřejeme olej a kysané zelí na něm několik minut smažíme, přidáme trochu kmínu a vody.
3. Kysané zelí orestujeme. Snížíme teplotu a zelí přikryté dusíme asi hodinu. Čas od času zelí promíchejte a v případě potřeby přidejte trochu vody. Podle chuti dochuťte cukrem.
4. Smíchejte noky a zelí dohromady a přidejte slaninu.

Letní salát

Okurky, rajčata, hlávky salátu, bazalka - a tedy většina ingrediencí pro oblíbený předkrm rodiny Bačových - rostou na jednom metru čtverečním: jednoduchý salát se slovenskou parenicou, typickým sýrem ze Slovenska. V neděli večer je celá rodina v kuchyni, krájí, strouhá a míchá. A vy můžete snadno dělat totéž. Pro 4 osoby:

6 listů hlávkového salátu
1 střední okurka
12 cherry rajčátek
1 žlutá paprika
Zelená část
1 jarní cibulky
4 lžíce slunečnicového oleje
2 lžíce bílého octa

Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Hrst čerstvých nasekaných lístků bazalky
Sýr parenica (alternativně: sýr feta)
Jedlé květy na ozdobu

Najdi skvělé projekty v jakémkoli formátu.
Více informací se dozvíš zde.