Grilovací věž
Díl 06 / Nizozemsko
Hory masa, klobás, zeleniny a... a navíc banány a ananasy? Někde v Nizozemsku vzniká na kdysi ponurém průmyslovém pozemku Empire State Building všech grilů: grilovací věž. Tato futuristická univerzální zbraň na dušení, pečení a grilování je připravena na oslavu gigantických rozměrů. A to vše na pouhém metru čtverečním.
Naald & Hamer
Christel van Schoonhoven a Rianne Jasper tvoří designérské duo Naald & Hamer − česky „jehla a kladivo". V prostorách umělecké skupiny De Vliegtuin experimentují především s ocelí. Svařují, brousí a ohýbají, aby z tvrdé oceli vytvořily ty nejneobvyklejší předměty. Protože v jejich ateliéru je stále plno přátel a kolegů, přišly s nápadem monumentálního metru čtverečního: grilovací věží. Nespočet grilovacích ploch naskládaných v několika patrech promění jediný metr čtvereční v základ pro gigantickou hostinu.
„Bylo nám hned jasné:
musí to být vysoké. Velmi, velmi vysoké...“
Naald & Hamer
Vysoká škola grilování
– grilovací věž
V nejkompaktnější gurmánské kuchyni na světě jsou hrnce a pánve uspořádány tak, aby i pokrmy s různou dobou přípravy a různými způsoby vaření byly připraveny k podávání ve stejnou dobu: V hrncích, které lze zvedat a spouštět, se připravují brambory a zelenina. Pod nimi visí domácí klobásy a „nduja", pikantní kalábrijská pomazánka a obojí se pomalu udí a pak krátce griluje nad ohněm. V dolní části se přímo nad ohněm dusí obrovské vepřové plecko a kusy zadního hovězího, které se pak plní do lahodných tacos.
Pán plamenů
− Pitmaster Stacy
Každý gril potřebuje svého pitmastra: Stacy Denzel Janmaat je zakladatel společnosti a slavný šéfkuchař. Pro časopis Munchies zkoumá netradiční nebo zapomenuté trendy v jídle. Pro grilovací věž vymyslel pokrmy, které jsou stejně chutné jako snadné na přípravu. Perfektně se k ní hodí. Stejně chutné budou ale i ty, které připravíte na vašem vlastním grilu. Jeho oblíbený recept najdete v našem videu.